Hans-Olof Nilsson omvald till IULs ordförande

Svenska Livs ordförande, Hans-Olof Nilsson, har omvalts till ordförande för IUL. Det beslöts på kongressens sista dag.

–En sak som jag kommer att bära med mig hela mitt liv är den solidaritet som kongressen visade igår för kampanjen till stöd för de 53 sparkade arbetarna på Nestlés fabrik i Indonesien. Om Nestlé befunnit sig här hade ledningen nog allvarligt börjat fundera på om de fattat rätt beslut när de inte vill förhandla om att återanställa de 53, sade Hans-Olof Nilsson samtidigt som han tackade för förnyat förtroende.

Under några få timmar samlades drygt 80 000 schweizerfrances in för att stödja de 53 indonesiska Nestléarbetarna och deras familjer så att de kan hålla ut fram tills en seger vunnits. Bara med dessa pengar beräknas familjerna kunna klara sig minst ett halvår framåt.

Hans-Olof Nilsson underströk också att omvalet till ordförande på fem år inte bara handlar om honom själv utan berör det egna förbundet, det vill säga Livs.

–Det är så att man kan göra ordförandejobbet lätt för sig men man kan också göra det svårare och försöka vara väldigt engagerad. Jag har valt det senare alternativet att vara väldigt engagerad, sade han och fortsatte:

–Och det innebär naturligtvis att mina kamrater framförallt i i Livs ledning får ta större ansvar och jag tycker att kongressen borde ge mitt förbund en stor applåd.

På IUL-kongressen berättades det om många fackliga segrar runt om i världen men också vilka svåra utmaningar som fackföreningsrörelsen står inför.

Ett återkommande budskap från talarstolen var att den kränkning som ett fackförbund inom IUL-familjen blir utsatt för är en kränkning mot alla. Svaret kommer att ges i form av gemensamma solidaritetsaktioner.

 Gunnar Brulin och Malin Klingzell-Brulin

Comments are closed.