IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


12 juni 2007: Världsdagen mot barnarbete i jordbruket

Upplagd på IULs hemsida den 14-May-2007

Skicka denna artikel till en vÅ n.



2003 utsågs den 12 juni till Världsdagen mot barnarbete. Eftersom små eller inga framsteg gjorts i avskaffandet av barnarbete inom jordbruket är fokus för världsdagen i år barnarbete i jordbruket, den sektor som har största delen barnarbetskraft. ILO:s internationella arbetskonferens kom i fjol till följande slutsats: "Utan gemensamma och riktade insatser för att minska barnarbetet i jordbruket kommer vi aldrig att nå ILO:s mål att de värsta formerna av barnarbete ska vara avskaffade innan 2016."

Över 132 miljoner barn mellan 5 och 14 år arbetar i jordbruket – cirka 70% av alla barnarbetare i världen. De här barnarbetarna har farliga arbetsuppgifter och exponeras för giftiga bekämpningsmedel, deras arbetsdagar är långa och ibland arbetar de i extrema temperaturförhållanden och kan hamna i livegenskap eller tvångsarbete. I och med arbetet avbryts i regel deras skolgång.

IUL har alltid betonat att roten till barnarbete är fattigdom hos vuxna. Åtgärder för att förbättra levnads- och arbetsförhållandena för vuxna som arbetar i jordbruket är därför nyckeln till barnarbetets avskaffande, vilket innebär att arbetsrätten och fackets ställning i sektorn måste stärkas. Det är också viktigt att säkra fullständiga rättigheter för de migrantarbetare som har så central betydelse i det globala jordbruket.

I år samarbetar IUL med ILO och andra FN-organ och internationella organisationer för att stödja Världsdagen mot barnarbete mot barnarbete i jordbruket och dess uppföljning. Läs mer på ILO:s hemsida om jordbruket och världsdagen 2007.

IUL:s 25:e kongress uppmanade medlemsförbunden att stödja världsdagen med nationella aktioner. Fack i hela världen kan stödja världsdagen genom att

Sekretariatet lägger kontinuerligt ut ny information på IUL:s hemsida om aktiviteter kring världsdagen.