IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Protestera mot fälttåg mot facket på BAT Malaysia

Upplagd på IULs hemsida den 26-Jun-2007

Skicka denna artikel till en vÅ n.



I september 2006 sjösatte British American Tobacco (BAT) två initiativ med avsikt att på allvar undergräva förhandlingspositionen för 44-åriga fackförbundet BATEU (BAT (Malaysia) Employees' Union). Främsta vapnet i fälttåget mot facket är att med hjälp av nya arbetsbeskrivningar ge de anställda "chefsställning", eftersom chefer enligt malaysisk lag inte kan vara med i facket. Läs bakgrunden här.

IUL har i ett öppet brev daterat den 9 maj bett BAT:s vd Paul Adams förklara hur BAT:s uppträdande i Malaysia stämmer överens med företagets löfte om fackliga rättigheter för samtliga anställda. I sitt svar citerar Adams företagets anställningspolicy (som innehåller ett märkligt löfte om att "respektera inte bara föreningsfriheten utan även rätten att inte tillhöra någon organisation") och förnekar sedan att företaget trakasserar facket. Istället hävdar han att "förändringar i affärsmiljön har tvingat BAT Malaysia att genomföra en rad omstruktureringar av verksamheten och personalstyrkan för att höja effektiviteten och produktiviteten". Men vad han inte säger ett enda ord om är att de här förändringarna bland annat innebär att fackligt organiserade anställda nu hamnar utanför facket. Inte heller säger han något om att BAT förklarat att de tekniker som "befordrats" till specialister därmed också fått chefsbefattning (ingen lag tvingar dem att göra det). Likaså håller han tyst om att företaget sökt och påstår sig ha arbetsmarknadsmyndighetens generaldirektörs speciella tillstånd att befordra de säljare som plötsligt "uppgraderats" från anställda till chefer. Parallellt med omstruktureringen har BAT manipulerat arbetsrätten i ett flagrant försök att krossa facket.

En annan "effektivitets- och produktivitetshöjande" åtgärd som BAT vidtagit för att krossa facket är att outsourca sin underhållsavdelning. Avgångsvederlag har erbjudits 15 anställda (som alla är med i facket). De åtta arbetare som inte tackade ja till avgångsvederlaget hotas nu av uppsägning – och slåss för att få behålla sina jobb. BATEU har tillsammans med de berörda arbetarna sagt nej till ett erbjudande om högre avgångsvederlag eftersom det är emot fackets principer att se mellan fingrarna när företaget försöker rationalisera bort jobb som fortfarande existerar.

Gör så här!


Flera förbund som representerar BAT-anställda har skrivit till eller kontaktat företaget för att protestera mot och be dem förklara trakasserierna mot facket i Malaysia. Nu måste vi trycka på ännu hårdare. Skicka ett protestbrev till BAT! Klicka här för en brevmall (på engelska, med svensk översättning).

Den 1 maj demonstrerade BATEU-medlemmar (och BAT-anställda som inte längre får tillhöra facket) i Kuala Lumpur tillsammans med Malaysias LO, Malaysian Trade Union Congress. Klicka här för bilder från demonstrationen som finns på hemsidan för IUL:s regionsekretariat för Asien/Stillahavet .

IUL uppmanar medlemsförbunden att ställa sig bakom BATEU:s kamp mot företagets försök att krossa facket genom godtyckligt ändrade arbetsbeskrivningar, "frivillig" avgång och outsourcing av fackligt organiserade jobb. Solidaritsbrev är ett bra sätt att ge förbundet det stöd det behöver för att orka kämpa. Skicka era solidaritetsbrev till BATEU:s generalsekreterare på [email protected] med kopia till IUL:s sekretariat på [email protected].

BATEU har sedan 1964 representerat anställda på Rothmans och därefter BAT och är ett av Malaysias äldsta fackförbund.