IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Arbetarna på Foster's i Yatala vill ha fackliga rättigheter och kollektivavtal nu!

Upplagd på IULs hemsida den 05-Sep-2007

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Den 3 september röstade en överväldigande majoritet av de 280 arbetarna på Foster's' bryggeri i Yatala utanför Brisbane i Australien nej till det avtal som företaget vill tvinga på dem utan förhandlingar med facket och med hjälp av regeringen Howards fackföreningsfientliga arbetsrätt. Hur stark nej-rösten är framgår av det faktum att cirka 200 anställda arbetar i ölproduktionen, men trots det var antalet räknade röster 264. De 62 övriga rösterna (två valsedlar ogiltigförklarades) kom förmodligen från chefer och tjänstemän utanför produktionen. Den nya arbetsrätten ger inte facket rätt att kontrollera röstlängderna!

Sedan juli har Foster's hårdnackat vägrat erkänna och förhandla med fackförbunden LHMU (Liquor, Hospitality and Miscellaneous Union), AMWU (Australian Manufacturing Workers Union) – som båda är IUL-anslutna – och ETU (Electrical Trades Union). Tillsammans representerar förbunden en majoritet av Yatala-arbetarna (läs bakgrunden här).

Företaget vägrar respektera arbetstagarnas grundläggande rätt att företrädas av facket i kollektivavtalsförhandlingar och vill tvinga igenom ett avtal som inte godkänts av facket med löner som är upp till 35% lägre än på australiska Foster's-bryggerier med fackliga avtal.


Agera nu! Gör så här

Fackförbunden på Yatala-bryggeriet bedriver energiska kampanjer lokalt och i hela den australiska arbetarrörelsen för att mobilisera stöd för sina krav. Internationella stödinsatser kan ge ytterligare slagkraft. IUL-anslutna UNITE (T&G-avdelningen) och CAW, som representerar bryggeriarbetare på Foster's i Storbritannien och Kanada, har redan uttryckt sin solidaritet med Yatala-arbetarnas kamp (klicka här och här för att läsa deras solidaritetsbrev till Yatala-arbetarna.) Skicka ett eget protestbrev! Säg åt Foster's att respektera Yatala-arbetarnas önskan om ett kollektivavtal och att företaget måste börja förhandla i god tro med facket om ett sådant.

  • Klicka här för att skicka ett protestbrev till Foster's ledning!

    Kopior av era protestbrev vidarebefordras automatiskt till IUL och de berörda fackförbunden.

    Tack på förhand för ert solidariska stöd .