IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Ledare för bananarbetarfacket mördad i Guatemala

Upplagd på IULs hemsida den 26-Sep-2007

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Maskerade förövare mördade guatemalanska fackföreningsledaren Marco Tulio Ramírez Portela tidigt på morgonen 23 september när han var på väg hemifrån till jobbet. Marco Tulio var kultur- och idrottsansvarig i bananarbetarförbundet SITRABI, som organiserar Del Montes arbetare. Hans bror, Noé Antonio Ramírez Portela, är förbundssekreterare.

Mordet på Tulio följer i spåren på det tilltagande våld mot facket som myndigheterna i Guatemala tycks se mellan fingrarna med. I juli trängde uniformsklädda soldater som färdades i officiella fordon in i SITRABI:s huvudkontor och krävde att få ut information om förbundets ledare och medlemmar. Förbundet anmälde det inträffade till åklagarmyndigheten och specialenheten för brott mot fackligt aktiva och journalister.

IUL har uppmanat den guatemalanska regeringen att genast vidta en fullständig och öppen utredning av mordet på Tulio. Stöd kampen och hjälp till att få den guatemalanska regeringen att ta itu med våldet mot facket! Klicka här och skicka ett protestbrev till myndigheterna . Kopior av alla protestbrev vidarebefordras automatiskt till SITRABI.