IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Protester mot brutal attack på arbetsrättscentrum i Shenzhen, Kina

Upplagd på IULs hemsida den 05-Dec-2007

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Internationella fackförbund – bland annat IUL och andra globala fack samt ITUC -fördömer tillsammans med HKCTU (Hong Kong Confederation of Trade Unions) och frivilligorganisationer och arbetsrättsgrupper i Hongkong det upprepade våldet mot Dagongzhe-centret i Shenzhen i Kina. Centret ger rättshjälp, utbildning och stöd till migrantarbetare. Det har på senare tid engagerat sig i den nya anställningslag som ska börja gälla från januari 2008 och som i princip förbättrar anställningstryggheten för migrantarbetare och tillfälligt anställda med dokumenterat långvarig anställning. Läget har blivit alltmer spänt i Shenzhen och Pärlflodsdeltat i allmänhet, med fler och fler rapporter om våld och trakasserier mot arbetare som protesterar mot uppsägningar eller arbetsgivare som håller inne lönen i ett försök att smita från sitt ansvar innan den nya lagen träder i kraft.

Två gånger tidigare – 11 oktober och 14 november - i år har centret stormats med våld. Det andra angreppet genomfördes medan den lokala polisen såg på och då förstördes centrets lokaler och utrustning.


Arbetsrättscentret i Shenzhen ödelades den 14 november – mitt framför näsan på den lokala polisen!

Den 20 november överfölls centrets jurist Huang Qingnan av två knivbeväpnade män och knivhöggs. Allvarligt skadad fördes Huang till sjukhus och riskerar nu en amputation till följd av knivhuggen.



Arbetsrättsaktivister i Kina fruktar nu att angreppen kan bli förspelet till ett frontalangrepp mot arbetsrätts- och medborgargrupper i hela Kina om myndigheterna inte officiellt utreder det inträffade och ställer förövarna inför rätta. Uppbackade av fackföreningsrörelsen har den Hongkongbaserade arbetsrättsgruppen SACOM, Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour (Studenter och forskare mot företagskriminalitet) organiserat ett upprop där centrala och lokala myndigheter uppmanas öppet fördöma och utreda angreppen mot centret och Huang Qingnan, hjälpa centret att öppna igen och fortsätta sitt arbete, ge Huang Qingnan vård och rehabilitering samt bättre skydda medborgargrupper. Stöd uppropet och skicka ett e-brev till SACOM. Underskrifterna överlämnas den 12 december.

Koalitionen försöker dessutom samla in 2 700 USD till en operation som kan rädda Huangs vänsterben. Kontakta SACOM på e-postadressen ovan för att ge en gåva.

Skicka också ett e-brev med liknande krav till borgmästaren i Shenzhen, Xu Zhongheng .