IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Sydkoreanska migrantarbetarfackets ledare utvisade ur landet!

Upplagd på IULs hemsida den 17-Dec-2007

Skicka denna artikel till en vÅ n.



De tre arresterade ledarna för sydkoreanska migrantarbetarfacket MTU som greps i en samordnad polisinsats 27 november utvisades ur Sydkorea till sina respektive hemländer Bangladesh och Nepal på förmiddagen den 13 december.

Amnesty International hade förklarat att fackföreningens ordförande Kajiman, andreordföranden Raju och generalsekreteraren Masum var ”samvetsfångar” och kallat arresteringarna ”ett försök från myndigheternas sida att beröva dem de grundläggande arbetstagarrättigheter som de garanteras i sydkoreansk grundlag, bland annat föreningsfriheten” samt ”ett angrepp på migrantarbetarnas mänskliga rättigheter. Organisationen uppmanar Sydkoreas regering att inte skicka tillbaks männen till sina hemländer utan en fullständig och individuell utredning av omständigheterna, inklusive garantier för ett korrekt rättsförfarande och rätten att överklaga beslut till en oberoende instans.” MTU har uttryckt oro för de utvisade fackfunktionärernas säkerhet och välfärd i deras respektive hemländer.


På en presskonferens och demonstration fördömer kriskommittén mot trakasserierna av MTU utvisningarna och kräver ett slut på trakasserierna mot migranter som kämpar för sina rättigheter som arbetstagare.

Det finns idag uppskattningsvis 300 000 papperslösa migranter som arbetar i Sydkorea. MTU-ordföranden Kajiman hade arbetat 16 år i landet. Ändå fortsätter myndigheterna att överklaga beslutet i högsta domstolen i februari 2007 där myndigheterna uppmanas att godkänna MTU:s ansökan om registrering som laglig fackförening. HD-beslutet innebar i praktiken ett legaliserande av MTU som ett fackförbund för migrantarbetare oavsett deras rättsliga status.

Den 18 december har av FN utnämnts till internationella migrantdagen. Fackföreningar bör utnyttja dagen för att poängtera att kampen för migrantarbetarnas rättigheter är en kollektiv kamp för alla arbetstagares rättigheter och en central kamp för arbetarrörelsen som helhet. MTU och dess centralorganisation KCTU vädjar om solidaritetsbrev till stöd för det sydkoreanska migrantarbetarfacket och deras ledare som utvisats ur landet. Skicka solidaritetsbrev till [email protected]/[email protected] och protestbrev till justitiedepartementet (fax: 0082-2 503 3532 eller 0082-2 500 9128).