IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Trakasserier och massuppsägningar på mejeriet Yörsan i Turkiet

Upplagd på IULs hemsida den 13-Feb-2008

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Arbetarna står eniga bakom sin fackförening på Yörsan-mejeriet där företagsledningen sparkat alla 400 fackanslutna anställda i ett brutalt angrepp på de fackliga rättigheterna.

Efter att ha kämpat i fyra månader för rätten att tillhöra IUL-anslutna TEKGIDA-Is vädjar nu 400 mejeriarbetare på Yörsan-mejeriet i Susurluk-Balikesir i Turkiet om stödinsatser. Yörsan exporterar färdiga produkter till USA, Europa och Mellanöstern under varumärket Yörsan och levererar dessutom ost, yoghurt och granatäppeljuice till Japan Air Lines’ flygcatering.

Arbetsgivarens brutala angrepp på arbetstagarnas grundläggande fackliga rättigheter inbegriper bland annat våldshot och omfattande trakasserier. TEKGIDA-Is-medlemmen Mehmet Karaman fördes till exempel med våld till ett hus på en vingård där man hotade att skjuta honom i foten om han inte gick ur facket. När arbetarna trots hot om våld vägrade avsäga sig rätten att tillhöra facket och representeras av det i avtalsförhandlingar sparkade företaget alla fackets 400 medlemmar. Uppsägningarna började 5 december när 12 anställda fick sparken. Den 7 december steg siffran till 110 och dagen därpå sparkades 240. Den 9 december hade alla 400 fackmedlemmarna fått sparken.

Arbetsgivaren angrep dessutom facket och de grundläggande fackliga rättigheterna i två större rikstäckande dagstidningar och påstod att arbetsfreden äventyrades av ”somliga människors negativa handlingar”. För direktörerna på Yörsan-mejeriet är alltså utövandet av mänskliga rättigheter en negativ handling! Innan arbetarna röstade för att gå med i facket använde Yörsan systematiskt ”lärlingar” istället för tillsvidareanställda arbetare – ett klart brott mot turkisk arbetsrätt.

Facket och IUL fördömer denna inställning och Yörsandirektörernas repressiva agerande. TEKIGDA-Is har med alla till buds stående medel försökt nå en rättvis lösning baserad på turkisk arbetsrätt och lag, men hittills utan att lyckas. IUL vädjar därför till sina medlemmar och övriga sympatisörer att skicka protestbrev direkt till mejeriföretaget och förklara sitt stöd för de 400 sparkade arbetarna. Säg åt Yörsan-mejeriet att de måste respektera arbetstagarnas grundläggande rättigheter!

Högsta Domstolen i Turkiet kom i oktober 2008 med ett domslut som förklarade att massuppsägningarna var olagliga och beordrade Yörsan Dairy att betala den högsta ersättningen någonsin i samband med olagliga uppsägningar i Turkiet. Trots att man har förlorat de flesta av sina medlemmar vid Yörsan Dairy fortsätter TEKGIDA-IS sin kamp för fackliga rättigheter vid detta och andra företag som exploaterar arbetstagarna och kränker deras rättigheter.