IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Likabehandling för inhyrda brittiska köttarbetare: Marks & Spencers måste ’titta under etiketten’!

Upplagd på IULs hemsida den 27-Feb-2008

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Medlemmar i HKCTU (Hong Kong Confederation of Trade Unions) och arbetsrättsaktivister demonstrerade utanför Marks & Spencers flaggskeppsbutik den 27 februari till stöd för T&G:s kampanj för likabehandling av inhyrda köttarbetare. HKCTU-fack som medverkade var bland annat IUL-anslutna Catering and Hotels Industries Employees General Union och Clothing Industry, Clerical and Retail Trade Employees General Union. ITUC/GUF/HKCTU:s förbindelsekontor i Hongkong deltog också i aktionen. Butiksledningen vägrade ta emot ett brev med krav på handling angående köttarbetarnas situation, så brevet tejpades fast på entrédörren istället.

T&G-delen av IUL:s brittiska medlemsförbund Unite trappar upp sin kampanj för rättvisa åt Storbritanniens köttarbetare. Brittiska varuhuskedjan Marks & Spencer (M&S) är mest känd i utlandet för sina kläder. Men på hemmaplan är M&S även stora på livsmedelssidan, till exempel kött. M&S har dessutom satsat stort på sin csr-profil (företagens samhällsansvar) och säger sig ställa högsta möjliga krav på sina leverantörer. M&S uppmanar kunderna att ”titta under etiketten” (”Look behind the label”) och se närmare på verkligheten bakom företagets rigorösa etiska och sociala normer. T&G tog dem på orden och fann otrygga jobb och hejdlös exploatering av utsatta migrantarbetare i köttföretagen som producerar för M&S.

T&G slog larm om köttarbetarnas situation första gången inom ramarna för ETI (Ethical Trading Initiative, en brittisk samarbetsorganisation för stat, företag och fack vars mål är att höja ribban för företagens personalpolitik), där M&S är en drivande medlem. En internrapport från ETI kunde bekräfta att en permanent skiktning ägt rum i brittisk köttindustri, vars arbetskraft till största delen utgörs av inhyrda migrantarbetare med sämre villkor än direktanställd personal med samma arbetsuppgifter. Den inhyrda personalen har i typfallet minimilön, inkvarteras av bemanningsföretaget, får varken sjukersättning eller andra förmåner och har obekväma och oregelbundna arbetstider och skickas ofta hem igen utan betalning när det inte finns något jobb. Så många som 20 % av de brittiska köttarbetarna – bland annat dem som arbetar åt M&S’ leverantörer – jobbar under sådana förhållanden och detta underminerar sektorn som helhet.



Brittiska facket uppmärksammade de här problemen i demonstrationer förra året – med stöd från IUL-förbund i andra länder – där M&S uppmanades kräva av sina leverantörer att alla köttarbetare behandlades lika. Enda reaktionen från företaget hittills är ett antal påståenden om att leverantörerna uppfyller lagens minimikrav.

Kampanjen fortsätter därför och ska nu utvidgas till de många länder i världen där M&S har franchisetagare. Detaljister – i synnerhet de som skryter med sin höga moral och sitt samhällsansvar i upphandlingsledet – både kan och måste kräva likabehandling av alla som arbetar i deras leverantörskedja.


Medlemmar i de IUL-anslutna livsmedels-, lantarbetar- och turismfacken i Kroatien delar ut flygblad utanför två av Marks & Spencers butiker i Zagreb den 27 februari.


Stöd kampanjen! Klicka här och skicka ett protestbrev till M&S’ bolagsledning. Kopior skickas automatiskt till T&G och IUL:s sekretariat.