IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Stoppa förtrycket av Sydkoreas migrantarbetarfack

Upplagd på IULs hemsida den 15-May-2008

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Den nyvalda regeringen under president Lee Myeong-bak i Sydkorea vandrar vidare i den tidigare regeringens fotspår och förtrycker skoningslöst alla rättigheter för de hundratusentals migrantarbetarna i landet. Sedan bildandet 2005 har migrantarbetarfacket MTU (Migrants’ Trade Union, anslutet till IUL:s medlemsförbund KCTU) kämpat för rätten att kollektivt företräda och förhandla för migrantarbetarna på arbetsplatsen. MTU:s kamp mot diskriminering, missförhållanden på arbetsplatsen och regeringens invandrarfientliga politik har framkallat ständiga trakasserier, arresteringar och deportationer från regeringens sida – trots att Söuls högsta domstol i februari 2007 fastställt att myndigheternas avslag på migrantarbetarfackets ansökan om registrering är olaglig.

I november i fjol greps MTU:s ordförande, andreordförande och generalsekreterare i en samordnad polisinsats och tvångsutvisades ur landet. De tre hade adopterats av Amnesty International som ”samvetsfångar” och organisationen kallade arresteringarna ”ett försök från myndigheternas sida att beröva dem de grundläggande arbetstagarrättigheter som de garanteras i sydkoreansk grundlag, bland annat föreningsfriheten” samt ”ett angrepp på migrantarbetarnas mänskliga rättigheter”.

MTU, KCTU och anhängare slog tillbaks med en 99-dagars sittstrejk till stöd för migrantarbetarnas rättigheter och MTU, och den 6 april valdes en ny ledning. Inom en månad – den 2 maj – greps MTU-ordföranden Torna Limbu och andreordföranden Abdus Sabur och hotas nu liksom företrädarna av tvångsavvisning till sina hemländer.

President Lee Myeong-bak har antytt att han inte tänker respektera fackliga rättigheter och fackligt erkännande för migrantarbetare. Arbetsmarknadsdepartementet har överklagat fjolårets dom och hävdar att migrantarbetarnas rätt att företrädas av facket inte är etablerad vare sig i sydkoreansk eller internationell lag. Ny dom väntas senare i år. Tills dess tycks regeringslinjen vara arresteringar av arbetsrättsaktivister och ständiga tillslag mot migrantarbetare i allmänhet.

Nu behövs internationella påtryckningar för en frigivning av de häktade MTU-ledarna. Stöd kampen för migrantarbetarnas rättigheter genom att skicka ett protestbrev till Sydkoreas justitieminister. Använd gärna brevmallen nedan. Skicka kopior av eventuella protestbrev till IUL. Tack på förhand för ert solidariska stöd.

Mall för protestbrev till Sydkoreas regering

Justitiedepartementet, Republiken Sydkorea
Building 1, Gwacheon Government Complex,
Jungang-dong 1, Gwacheon-si, Gyeonggi-do
Republiken Sydkorea
Fax: 0082-2 2110 3079

Chefen för Sydkoreas invandrarverk
Fax: 0082-2 500 9059, 0082-2 500 9128, 0082 2-500 9026

Till Sydkoreas justitieminister Kim Gyeong-han:

Bästa minister!

Jag skriver för att protestera mot arresteringarna den 2 maj av migrantarbetarfacket MTU:s (Seoul-Gyeonggi-Incheon Migrants’ Trade Union) ordförande Torna Limbu och andreordförande Abdus Sabur (MTU). Gripandena följer på ett liknande tillslag mot MTU:s ledning där den dåvarande ordföranden, andreordföranden och generalsekreteraren arresterades och utvisades ur landet i slutet av förra året.

Jag är oroad över att arresteringarna sammanfaller med Högsta Domstolens behandling av MTU:s rättsliga ställning. Trots att Söuls högsta domstol den 1 februari 2007 dömde till MTU:s fördel kan HD-domen som väntas innan årsskiftet förvägra Sydkoreas migrantarbetare rätten till föreningsfrihet. Arbetsmarknadsdepartementets överklagan av Söuldomstolens utlåtande och det pågående förtrycket av MTU och migrantarbetare i allmänhet är ett brott mot de mänskliga och fackliga rättigheter som fastställts i internationella lagar och konventioner. Migrantarbetare har liksom alla arbetstagare rätt att tillhöra en fackförening och att förhandla kollektivt med arbetsgivare.

Jag uppmanar därför din regering att omedelbart och villkorslöst frige MTU-ordföranden Torna Limbu och andreordföranden Abdus Sabur och sluta trakassera MTU:s medlemmar, funktionärer och anhängare.

Hälsningar