IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Hotellarbetarna på Pearl Continental i Karachi trappar upp sin sjuåriga kamp för fackliga rättigheter

Upplagd på IULs hemsida den 19-Aug-2008

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Hundratals fackmedlemmar och sympatisörer demonstrerar för sina krav på rättvisa utanför hotell Pearl Continental i Karachi den 23 juli. Efter sju års kamp är medlemmarna fast beslutna att vinna fackliga rättigheter och fackligt erkännande.

Hotellfacket på Pearl Continental Hotel i Karachi i Pakistan – ett lyxhotell där ett standardrum kostar runt två normala månadslöner – trappar upp sin sju år långa kamp för fackliga rättigheter och fackligt erkännande. Medlemmarna i fackföreningen Pearl Continental Karachi Hotel Workers’ Union låter sig inte skrämmas av uppsägningar, trakasserier, våld och motgångar utan är idag fast beslutna att slåss och segra i vad som blivit Pakistans mest långvariga arbetsmarknadskonflikt.

Pakistanska hotellkedjan Pearl Continental ägs och drivs av Pakistan Services Ltd, ett dotterbolag till koncernen Hashoo Group under ledning av Sahruddin Hashwani, som är belgisk honorärkonsul i Karachi. Kampen för fackliga rättigheter på Karachi-hotellet började i september 2001, när hotelledningen meddelade att all tillfällig och visstidsanställd personal skulle sparkas på grund av färre bokningar och att den fast anställda personalens betalda arbetsvecka skulle minskas med en dag. Facket kallade till förhandlingar, men ledningen struntade i kallelsen och sparkade 350 anställda. Varken facket eller de sparkade arbetarna informerades. Uppsägningsbrevet publicerades i en dagstidning den 8 november och arbetarna vägrades tillträde till hotellet när de kom till jobbet nästa dag.

Ett 40-tal fast anställda, bl a fackfunktionärer, avskedades sedan brutalt när de försvarade de tillfälliganställdas rättigheter. Vad som börjat som en fackkampanj till försvar för den tillfälligt anställda hotellpersonalens rättigheter trappades snabbt upp till en ohämmad attack från ledningen mot fackets existens och medlemmarnas och funktionärernas hälsa och säkerhet. 2002 beskyllde hotelledningen på falska grunder fackföreningsledarna för olika brott. Tre av fackets ledare tillbringade över två månader i häkte utan minsta bevis för de påstådda brotten.


Fackets generalsekreterare Ghulam Mehboob i häktet. Fackfunktionärer tillbringade över två månader i häkte utan minsta bevis för de påstådda brotten, sedan fick de sparken för ogiltig frånvaro.

Fackets generalsekreterare Ghulam Mehboob, andresekreteraren Bashir Hussain och andreordföranden Aurangzeb greps den 7 januari och satt häktade till 21 mars, när de frigavs mot borgen. Den 2 mars fick de sparken medan de ännu satt häktade. Två andra frihetsberövade fackfunktionärer, Mohammad Nasir och Mohammad Nawaz, stängdes av från jobbet på grund av ”ogiltig frånvaro” och är fortfarande avstängda. Fackfunktionärerna Noor Wali, Ali Murad, Hidayatullah, Moin Khan och Nasreen Reshad sparkades den 11 mars utan minsta förvarning. 31 aktiva fackmedlemmar och funktionärer fick också sparken med hänvisning till en föregiven omorganisation.

Facket lät sig inte skrämmas av trakasserierna utan fortsatte arrangera demonstrationer och presskonferenser. Hotelledningen drog då åt tumskruvarna ytterligare på facket den 6 juli och lät polisen plocka upp två fackfunktionärer – Aurangzeb och vice socialsekreterare Hidayatullah – som väntade utanför hotellet på att ta ledig hotellpersonal till en offentlig minnesceremoni för den nyligen avlidna förre arbetsmarknadsministern Omar Ashgar Khan. Enligt uppgift misshandlades de av en biträdande poliskommissarie i närvaro av två chefer från hotellet och släpptes först efter 26 timmar.

2003 beslutade FN-organet ILO till följd av en protest som lämnats in av IUL att hotelledningen och lokala myndigheter gravt brutit mot de fackliga rättigheterna. ILO ålade regeringen att utreda polisarresteringarna, våldet och trakasserierna mot fackets medlemmar och sedan återkomma med en rapport. ILO krävde att åtgärder skulle vidtas för att de felaktigt avskedade fackmedlemmarna och fackfunktionärerna skulle få jobben tillbaks. Pakistans regering har hittills vägrat rätta sig efter ILO-beslutet. De sparkade har inte fått jobben tillbaks och ingen oberoende utredning har gjorts.

Hotelledningen upphörde med det automatiska löneavdraget för fackavgiften och sponsrade ett företagsfack – utan framgång eftersom arbetarna fortsätter att regelbundet samla in fackavgiften. Stödet för hotellfacket på Pearl Continental i Karachi har vuxit i hela arbetarrörelsen och i demokratirörelsen i Pakistan. Pearl Continental-arbetarnas årliga rättvisemarsch ”Walk for Justice” har dragit till sig en mängd aktivister från fackligt och politiskt håll och från bransch- och frivilligorganisationer. Hotellfacket på Pearl Continental i Karachi har fått kraftfullt stöd från IUL-anslutna Pakistan Hotels, Restaurants, Clubs, Tourism, Catering and Allied Workers’ Federation, ett nationellt förbund som bildades 2005.

Efter valet nyligen i Pakistan och utnämningen av en ny arbetsmarknadsminister beslutade facket att trappa upp sin kampanj genom regelbundna aktioner i och utanför hotellet och ett program med massdemonstrationer för att skapa uppmärksamhet åt den pågående kampen. Den 29 juli attackerades avskedade arbetare och fackfunktionärer som demonstrerade fredligt framför hotellet av polisen och greps. Inom en timme demonstrerade fackmedlemmar och anhängare från solidaritetskommittén för de anställda på hotell Pearl Continental utanför polisstationen och de gripna aktivisterna släpptes. Hundratals fackmedlemmar och anhängare sittdemonstrerade framför hotellet den 7 augusti och har lovat att återkomma regelbundet tills de drabbade arbetarna fått jobben tillbaka och facket erkänts fullt ut. Facket planerar att demonstrera vid belgiska konsulatet och andra av Hashoo Groups företag, och de sparkade arbetarna fortsätter protestera dagligen utanför hotellet. I Pakistan uppmanar facket myndigheter och internationella företag, medborgargrupper och frivilligorganisationer att inte använda hotellet.

Stöd personalens kamp på Pearl Continental!

Som fackligt aktiv kan du via din centralorganisation:
  • uppmana ditt lands regering att vid varje tillfälle och i samtliga forum ta upp frågan med Pakistans regering
  • ;
  • informera resebyråer som ni använder i ditt land om konflikten och uppmana dem att boka rum eller evenemang på annat håll;

  • uppmana alla myndigheter och internationella organ där ditt lands regering medverkar att använda andra hotell när de arrangerar möten i Pakistan;

  • ge publicitet åt konflikten som ett paradexempel på facklig solidaritet och kamp.


Fackmedlemmar, fackfunktionärer och alla som stödjer demokrati och fackliga rättigheter uppmanas att klicka här och skicka ett protestbrev till Pakistans arbetsmarknadsminister och hotellägaren. Det går också bra att skicka protestbrev via fax till faxnumren i brevet på kampanjsidan som länken går till. Kopior av era meddelanden skickas automatiskt till fackföreningen och IUL:s sekretariat.

Tack på förhand för ert solidariska stöd.