IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Tesco måltavla för Unite/T&G-kampanj för likabehandling av köttarbetare

Upplagd på IULs hemsida den 08-Dec-2008

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Tidigare i år ställde sig IUL-medlemmar världen över bakom en organiseringskampanj som genomfördes av T&G-delen av IUL:s brittiska medlemsförbund Unite. Fackets kampanj gällde likabehandling av de inhyrda köttarbetare som jobbar hos brittiskbaserade varuhuskedjan Marks & Spencers leverantörer. I solidaritet med organiseringskampanjen i Storbritannien demonstrerade IUL-förbund – ibland upprepade gånger – utanför Marks & Spencers butiker i Kroatien, Hongkong, Ungern, Sydkorea, Filippinerna, Polen, Rumänien, Ryssland, Spanien, Schweiz, Thailand och Turkiet.

Kampanjen mot Marks & Spencer blev en seger för facket. Tack vare kampanjen har tusentals anställda på brittiska bemanningsföretag idag fast anställning – vilket betyder att otaliga nyanlända migrantarbetare för första gången får anställningstrygghet. Fackförbundet har fått 13 000 nya medlemmar och 300 nya förtroendevalda. Organisationsgraden i fjäderfäindustrin har ökat dramatiskt. En storleverantör – Bernard Matthews – har avtalat om miniminivåer med Unite och gett den inhyrda personalen samma villkor som de fast anställda. Och Marks & Spencer har lovat att se till att alla anställda behandlas lika oavsett anställningsform med hjälp av ett program för etiskt exemplariska fabriker (Ethical Model Factories) – varav den första strax står klar.

Men kampanjen mot Marks & Spencer var bara första ronden i en större kamp för bättre förhållanden i köttindustrin som helhet i Storbritannien och Irland och T&G/Unite har nu nästa mål i sikte. Så här säger förbundet själva:

”Vi står idag inför vårt största slag – Tesco. De är Storbritanniens största varuhuskedja och vart åttonde pund som spenderas i brittiska butiker går till dem. Tesco måste lova att den inhyrda personalen behandlas rättvist hos alla deras köttleverantörer. Vi uppmanar Tesco att garantera likabehandling för alla arbetstagare oavsett anställningsform eller etniskt ursprung.”

Stöd kampanjen genom att klicka här och skriva på en e-protestlista till Tescos vd Terry Leahy på förbundets hemsida, där det också finns mer information och kampanjmaterial.