IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Uppgörelse ger fasta jobb till avskedade visstidsanställda vid Unilever Pakistan Rahim Yar Khan

Upplagd på IULs hemsida den 02-Jul-2009

Skicka denna artikel till en vÅ n.



En uppgörelse mellan IUL och Unilever har lett till att nya fasta jobb skapas för alla fackligt stödda medlemmar i aktionskommittén vid företagets fabrik i Rahim Yar Khan i Pakistan. Med stöd från Livsmedels-, dryckesvaru- och tobaksarbetarförbundet (National Federation of Food, Beverage and Tobacco Workers), hade dessa arbetstagare ifrågasatt – på gatorna och inför domstol – sin otrygga anställningsstatus och de brutala massuppsägningar som blev resultatet av dessa protester i oktober 2007.

Uppgörelsen förhandlades fram inom ramen för den brittiska nationella kontaktpunkten för OECD, där IUL inlämnade ett klagomål. OECD:s riktlinjer för multinationella företag fastställer att utländska dotterbolag till transnationella företag måste följa internationella normer med avseende på fackliga och mänskliga rättigheter, inklusive efterlevnad av ILO:s konventioner om arbetstagares rätt att organisera sig i fackföreningar och förhandla kollektivt med arbetsgivarna.

Uppgörelsen innebär att Unilever skall skapa 120 nya fasta arbetstillfällen vid fabriken, från och med den 24 juni i år, och att alla aktionskommittémedlemmar skall utses till dessa befattningar. Enligt uppgörelsen skall dessa anställda inte utsättas för diskriminering av något slag vid fabriken. Dessutom utfäster sig företaget att inte lägga sig i fackets arbete, som dessa anställda hädanefter kommer att vara medlemmar i. För det fåtal aktionskommittémedlemmar som idag inte uppfyller utbildningskraven kommer Unilever tillhandahålla stipendier på upp till två år som motsvarar månadslönen för de fast anställda. Dessutom skall man tillhandahålla sjukförsäkring. Under utbildningen skall de fasta jobben hållas öppna.

Visserligen vägrar Unilever att offentligt medge att de tillfälligt anställda personerna avskedades för att de ifrågasatte det diskriminerande anställningssystemet, men de tidigare visstidsanställda som inte får nya jobb skall ändå få ett engångsbelopp som motsvarar knappt tre årslöner (grundade på deras tidigare månadslön). De som får fast anställning kommer att få ett mindre engångsbelopp. Uppgörelsens tillämpning kommer att bevakas av IUL och Unilever på lokalt och internationellt plan.

Uppgörelsen vid fabriken i Rahim Yar Khan utgör en betydande facklig seger i kampen mot "engångs"jobb och Unilevers strategi att minska fackets förhandlingsstyrka genom att på ett drastiskt sätt dra ner på antalet fast anställda som har rätt att gå med i facket och delta i kollektivförhandlingar.

Kampen mot "engångs"jobb fortsätter vid Lipton/Brooke Bond tefabrik i Khanewal, i Pakistan, där hela 22 av sammanlagt mer än 500 (ibland mer än 700) arbetstagare är direktanställda, medan resten kommer från entreprenadföretag. Precis som i Rahim Yar Khan kämpar en aktionskommitté med fackligt stöd för direkt anställning, fackligt medlemskap och förhandlingsrättigheter. Samtidigt som man hävdar att man "har tagit itu" med frågan har Unilevers ledning försökt bryta ner rörelsen genom att vägra arbetstagarna arbete enligt principen "inget arbete, ingen lön" samtidigt som man tagit in nya entreprenadanställda. De drabbade arbetstagarna drivs därigenom in i ytterligare fattigdom och fastnar i skuldfällan.

Arbetstagarna i Khanewal har fortfarande en lång, hård kamp framför sig – ni kan stödja dem nu genom att sända ett budskap till Unilever!

Regelbunden uppdatering av Khanewal-kampanjen finns på www.casualtea.org