IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Vi är alla honduraner!

Upplagd på IULs hemsida den 8-Jul-2009

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Den 6 juli dödades minst två människor när militär öppnade eld mot en folkmassa som samlats på flygplatsen i Tegucigalpa för att ta emot president Zelaya, vars plan vägrades landningstillstånd.

Den 7 juli uppmanade IUL:s latinamerikanska regionsekreterare Gerardo Iglesias och IUL:s generalsekreterare Ron Oswald till internationell solidaritet med den honduranska motståndsrörelsen under appellen ”Vi är alla honduraner.”

Det fackliga och folkliga motståndet mot kuppen är solitt, trots att militären hindrar Zelaya från att återvända till Honduras och återta sin post som landets folkvalda president. Tillsammans med STIBYS och andra IUL-förbund i Honduras har bananarbetarfacket SITRATERCO aktivt deltagit i de folkliga protesterna mot militärkuppen och krävt att president Zelaya ska återinsättas.

Senaste nytt om mobiliseringen och solidaritetsaktionerna nationellt, regionalt och internationellt finns på engelska och spanska på IUL:s latinamerikanska regionsekretariats hemsida .


------------------------------------------

Vi är alla honduraner!

IUL och våra 374 medlemsförbund världen över fördömer kraftfullt kuppen i Honduras och uttalar sitt stöd för de demokratiska institutionerna. Kuppen är ett otidsenligt och diktatoriskt försök att motsätta sig den folkvilja som uttrycktes i det senaste valet i landet.

Vi fördömer även kidnappningsförsöket som riktades mot vår kamrat
Carlos Reyes, generalsekreterare i honduranska bryggeriarbetarförbundet STIBYS och styrelsemedlem i IUL, som tillsammans med andra fackmedlemmar deltog i en fredlig demonstration mot kuppen.

IUL varnade tidigt för det tilltagande hotet mot demokratin i Honduras och publicerade ett öppet brev till president José Manual Zelaya den 26 juni där vi fördömde de konspirations- och upprorsplaner som riktades mot landets lagliga regering.

Samtidigt bad vi vår medarbetare i Nicaragua, Giorgio Trucchi, att resa till Honduras och idag rapporterar han inifrån landet till oss. Hans närvaro är inte enbart en solidaritetshandling från en representant för IUL:s regionsekretariat och IUL som helhet, utan syftar också till att bryta den medietystnad som ofta blir resultatet av diktatur och censur.

Den blandning av civila och militärer som avsatte president Zelaya den 28 juni är dels ett ideologiskt spöke från det förflutna och ett högst påtagligt försvar för de ekonomiska intressena hos stora multimediakoncerner, jättelika gruvprojekt, storjordbruk, banker och finansbjässar, maquilas och annan verksamhet i ekonomiska frizoner.

Den honduranska militären skyller sitt agerande på en ”polarisering av politiken som nu måste hanteras”. Men i själva verket bryter militären mot lagen utan minsta skrupler, struntar i konstitutionen och kastar Honduras handlöst ut i än större polarisering.

IUL ansluter sig till det världsomspännande försvaret för demokratin i Honduras, för landets rättsväsende och det honduranska folkets rätt till självbestämmande.

Vi uttalar vårt fulla stöd för våra medlemsförbund i Honduras och räcker ut en hand i solidaritet med dem.

Vi stödjer alla handlingar som syftar till att återupprätta demokrati och lag samt individens och kollektivets fri- och rättigheter i Honduras.

Vi håller avslutningsvis Roberto Michelettis olagliga regering ansvarig för säkerheten och tryggheten för våra kamrater Carlos Reyes och Giorgio Trucchi, för våra medlemsförbunds medlemmar samt för alla dem som deltar i folkets och fackets motståndsrörelse.