IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Fackprotester i Jakarta, Nestlé uppmanas respektera rättigheter och förhandla nu!

Upplagd på IULs hemsida den 19-Aug-2009

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Efter IUL-anslutna malaysiska livsmedelsarbetarförbundet FIEU:s solidaritetsbesök i Indonesien fortsätter facket på Nestléfabriken i Panjang i Indonesien, SBNIP, att skapa opinion för sin sak. En facklig delegation från Panjang reste de 20 milen till Jakarta tidigt på morgonen den 13 juli för att demonstrera utanför Nestlés huvudkontor



och arbetsmarknadsdepartementet.



På arbetsmarknadsdepartementet i Jakarta överlämnade delegationen från SBNIP ett brev där de krävde stöd för löneförhandlingar. Under mötet med tjänstemän från myndigheten fick de veta att ”arbetare har rätt att förhandla om lönen.”

Drygt 100 medlemmar från olika fack i Jakarta – bland annat IUL-anslutna HRCT-federationen FSPM – anslöt sig till deras aktion.

SBNIP:s ordförande Eko Sumaryono uttalade sig för pressen:

– I två år har vi begärt och sedan drivit kampanj för rätten att förhandla om löner och outsourcing och att få med dem i kollektivavtalet. Företagsledningen vägrar acceptera att vi har rätt till det och hävdar att direktörerna själva ska sätta lönerna. På Nestléfabriken i Panjang är paketeringen och teknikerna outsourcade. Enligt indonesisk lag (UU13/2003) får inte arbetare i produktionen outsourcas. Vi fortsätter kampen och kommer att skapa internationell opinion för vår kampanj för att få Nestlé Indonesien att förhandla i god tro med SBNIP.

Med uppbackning från koncernledningen i Vevey hävdar Nestlé Indonesien envist att lönerna är en ”affärshemlighet” som inte omfattas av kollektivavtalet, trots att IUL protesterat mot detta hos OECD i företagets hemland Schweiz. Enligt OECD:s riktlinjer för multinationella företag måste utlandsägda dotterbolag till transnationella företag följa internationella arbets- och människorättsnormer – som till exempel arbetstagarnas rätt att kollektivt förhandla om sina löner.

STOPPA Nespressure och förhandla nu! KLICKA HÄR OCH SKICKA ETT PROTESTBREV TILL NESTLÉ!

Säg åt koncernledningen att sluta trakassera facket och fackmedlemmarna och börja förhandla!.

Situationen på Nestlé i Panjang är inte unik. Fler och fler Nestléanställda världen över blir varse att ”Good Food - Good Life” i själva verket betyder ”Ajöss till arbetstagarnas rättigheter”.

Mer om Nestlé, Nespressure och kampen för rättvisa hittar du här: www.nespressure.org.