IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Fattigdomsbekämpning enligt Unilever Pakistan: en fråga om hämnd

Upplagd på IULs hemsida den 02-Sep-2009

Skicka denna artikel till en vÅ n.



”Jobba hos Unilever. Vi är en av världens ledande tillverkare av konsumtionsvaror. Har du talang, passion och integritet? Då kan vi erbjuda dig några av världens finaste karriärmöjligheter.”

http://www.unileverpakistan.com.pk/sustainability/



Fattigdom och undernäring är ”några av de största utmaningarna för världen och vårt företag idag. Läs mer om vad vi gör för att komma tillrätta med de problemen och andra hållbarhetsfrågor...”

Under fliken ”Sustainability” på www.unileverpakistan.com.pk



Drycker
Omsättning: 9 592 miljoner
Underliggande omsättningsökning: 22 %

Unilever Pakistans Social Report för 2008 på http://www.unileverpakistan.com.pk/




Inhyrda arbetare på Unilevers Liptonfabrik i Khanewal i Pakistan bildade en aktionsgrupp i fjol i protest mot sina engångsjobb och för att kämpa för sina rättigheter. Som vi dokumenterat i detalj på hemsidan har medlemmarna i gruppen vägrats jobb, degraderats och tvingats djupare i fattigdom när företaget försökt knäcka deras motståndsvilja.

Men om vi skrapar på ytan och tar reda på vad Unilever i praktiken gör för att komma tillrätta med de egna engångsarbetarnas fattigdom, ja vad kan vi då dra för slutsats om företagets insatser för socialt hållbara jobb?

Produktionen har ökat dramatiskt på fabriken i Khanewal som både ägs och drivs av Unilever. Förklaringen till detta är sannolikt att Unilevers andra tefabrik i Pakistan – en namnlös anläggning som står på mark som tillhör Unilever och drivs av före detta Unileverchefer med Unileverutrustning och som är bemannad av 100 % inhyrd personal – inte kan hålla jämna steg med den ökade efterfrågan som presenteras i företagets senaste årsredovisning. Direktörerna har därför tvingats vända sig till den mycket kompetenta inhyrda arbetsstyrkan på fabriken i Khanewal, som till stora delar utbildats i avancerad kvalitetskontroll (men trots det nekas rätten till direkt anställning).

Aktionsgruppens medlemmar arbetar därför fler och fler timmar – men direktörerna har varit noga med att se till att de arbetare som slåss för sina rättigheter ändå inte får jobba de 26 dagar per månad som krävs för att uppfylla villkoren för minimilön. De får ändå bara 252 rupier om dagen – vilket motsvarar drygt 3 USD.

I juni och juli i år var det bara en av aktionsgruppens medlemmar som jobbade 27 dagar per månad och kvalificerade sig för minimilönen. Direktörernas hämndbegär dömer aktionsgruppens hundratals medlemmar till utslagning och fattigdom.

SLUTA DISKRIMINERA OCH HÄMNAS MOT ARBETARNA I AKTIONSGRUPPEN I KHANEWAL – KLICKA HÄR OCH SKICKA ETT PROTESTBREV TILL UNILEVER!

Säg åt koncernledningen att sluta hämnas och börja förhandla! De inhyrda arbetarna på Lipton Khanewal som slåss för rättvisa via sin aktionsgrupp måste få fast anställning direkt hos Unilever.


Pyramiderna byggdes av slavar – Unilevers inhyrda arbetare bygger tepyramider! Varumärkena är centrala i vår industri. Det är genom varumärkena som vi möter och bygger ett förhållande med våra konsumenter och samhället; och vi kan åstadkomma samhällsutveckling och maktspridning

Unilever Pakistans Social Report för 2008


www.casualtea.org