IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Norska fack uppmanar regeringen att granska statens pensionsfonds investeringar i Nestlé/mönster av systematiska människorättsbrott

Upplagd på IULs hemsida den 15-Sep-2009

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Fellesforbundet och NNN, IUL:s norska medlemsförbund inom livsmedelssektorn, har tillsammans med norska LO offentligt uppmanat finansdepartementet att utreda om statens pensionsfonds investeringar i Nestlé är förenliga med fondens etiska riktlinjer.

Brevet som även undertecknats av IUL:s generalsekreterare Ron Oswald fäster uppmärksamhet på Nestlés ”systematiska mönster av människorättsbrott”, till exempel företagets vägran att förhandla kollektivt om löner (nu senast i Indonesien och Indien). Fellesforbundets pressmeddelande rörande brevet beskriver detta som ”ett klart brott mot ILO:s konventioner om rätten att organisera sig och förhandla kollektivt och ett klart brott mot de etiska riktlinjerna för statens pensionsfond.” Brevet påtalar också ”för departementet andra fall där Nestlé inte uppfyller de etiska riktlinjernas krav på företag.”

Den norska statens pensionsfond, med nästan 400 miljarder USD i tillgångar, är Europas största aktieägare och den tredje största statliga investeringsfonden i världen. Fonden har investerat 2,85 miljarder USD i Nestlé, vilket gör den investeringen till fondens näst största.

De fyra fackliga organisationerna uppmanar norska finansdepartementet att sätta press på Nestlé och tvinga företaget att ”respektera grundläggande ILO-konventioner och pensionsfondens etiska riktlinjer. Om en konstruktiv dialog visar sig omöjlig bör finansdepartementet överväga att avveckla sitt innehav i Nestlé.”