IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Australien - AMWU tar upp kampen mot arbetsgivarnas krav på flexibilitet

Upplagd på IULs hemsida den 30-Sep-2009

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Enligt den nya australiska arbetsrätten ska alla företagsavtal innehålla en flexibilitetsklausul och arbetsgivarna utnyttjar nu detta för att underminera kollektiva förhandlingar. AMWU (Australian Manufacturing Workers' Union) och andra australiska fack tar nu upp kampen mot arbetsgivarnas fälttåg i aktioner på arbetsplatserna.

– Plötsligt vill en massa arbetsgivare diskutera frågan, säger AMWU:s förbundssekreterare Dave Oliver. Vi motsätter oss att arbetsgivarna skulle ha någon rätt att avtala med enskilda personer, eftersom det skulle sabotera kollektivavtalen och dessutom vara negativt för den enskilda arbetstagaren.

Den vanligaste taktiken från arbetsgivarnas sida är att försöka tvinga enskilda anställda att frivilligt jobba på tider som i vanliga fall skulle räknas som övertid. AMWU är visserligen positiva till flexibilitet på arbetsplatsen, men inte om det går ut över anställningstryggheten och arbetsvillkor som säkrats i kollektivavtal.

En viktig seger var när facket lyckades slå tillbaks en tvådagars lockout på Campbell's-fabriken i delstaten Victoria och företaget den 17 september tvingades backa från kravet att arbetarna skulle kunna teckna individuella avtal. Företaget har lovat släppa flexibilitetsklausulen och ersätta den med den avtalsparagraf som facket föreslagit och som säger att överenskommelser på individnivå måste godkännas av en majoritet i det specifika arbetslaget. Talespersonen för Campbell's Soup medgav att företaget ställt orimliga krav:

– Med tanke på fackets motstånd, sa hon, så är det inte genomförbart på individnivå. Avtalen måste godkännas av en majoritet i respektive arbetslag.

Eftersom massor med avtal snart ska omförhandlas har facket beslutat rösta om strejk på 43 andra arbetsplatser i Victoria, bland annat på Nestlé, Coca-Cola Amatil och Heinz.