IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Unilever borde skämmas! Australiska fack kräver rättvisa för de inhyrda arbetarna på Lipton i Pakistan

Upplagd på IULs hemsida den 06-Oct-2009

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Unions NSW (den fackliga centralorganisationen i delstaten New South Wales) ledde ett protestmöte utanför Unilevers australiska huvudkontor i Sydney till stöd för de tillfälliganställda arbetarna på Lipton i Pakistan. Medlemmar från fackliga systerorganisationer deltog också i mötet, till exempel MUA (Maritime Union of Australia) och CFMEU (Construction, Forestry, Mining and Energy Union) samt IUL-förbunden AWMU (Australian Manufacturing Workers Union) och AWU (Australian Workers Union).



Cathy-May Gill, AMWU-medlem och anställd på (Unileverägda) Streets Ice Cream undrade: ”Hur kan man leva på en så låg lön? Hur kan man försörja sin familj? Problemen i Pakistan visar hur förfärligt det faktiskt är med outsourcing och tillfälligjobb.”


Mark Lennon, sekreterare i Unions NSW sa: ”Nu har vi varnat Unilever. Facket i Australien tillåter inte att de struntar blankt i grundläggande mänskliga rättigheter, vare sig här eller i Pakistan.” I samband med att Mark Lipton talade om arbetsvillkoren för de pakistanska Liptonarbetarna påpekade han att ”det i grunden handlar om rätten till ett anständigt arbete och att vi ställer upp för våra kamrater i Pakistan och deras kamp för rättvisa.”

Unions NSW – som har drygt 65 medlemsförbund och representerar över 800 000 arbetstagare och deras familjer – går vidare med kampanjen och ska nu arrangera massmöten med Unileveranställda på företagets fabriker i delstaten New South Wales.