IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Anställda på tidigare turkiska tobaksmonopolet i massdemonstrationer i Ankara

Upplagd på IULs hemsida den 18-Dec-2009

Skicka denna artikel till en vÅ n.Runt 10 000 lagerarbetare demonstrerar just nu tillsammans med anhöriga och anhängare i Ankara i vinterkylan i protest mot ett hastigt fattat regeringsbeslut om att deras arbetsplatser ska läggas ner i slutet av januari 2010.

När det turkiska tobaks- och alkoholmonopolet TEKEL sålde sin tobakstillverkning till BAT i februari 2008 behöll turkiska staten kontrollen över de 40 tobaksmagasin där tobaksblad och halvförädlad tobak lagras. IUL-anslutna Tekgida-Is – som representerar de anställda på TEKEL – ville då förhandla med staten om de 12 000 lagerarbetarnas framtid. Och nu har regeringen utan att ha förhandlat med facket fattat det dramatiska beslutet att lägga ner tobaksmagasinen. Det innebär att 12 000 lageranställda nu blir arbetslösa och har konsekvenser för ytterligare 40 000 personer och deras anhöriga.

Lagerarbetarna började strömma in i Turkiets huvudstad Ankara den 15 december i buss från 106 provinser i hela landet. Demonstrationerna äger rum utanför regeringspartiet AKP:s högkvarter. För tillfället är demonstranterna inringade av kravallstaket och polis hindrar fler busslaster med TEKEL-arbetare från att ta sig in i centrala Ankara.

SENASTE NYTT: Ökat polisvåld i Ankara – demonstranter har förts till sjukhus och Tekgida-Is’ordförande Mustafa Türkel har arresterats och häktats.Agera nu! - KLICKA HÄR OCH SKICKA ETT PROTESTBREV TILL TURKIETS REGERING!

– De hitresta TEKEL-arbetarna åker inte hem förrän en lösning nåtts, säger Tekgida-Is’ ordförande Mustafa Türkel. TEKEL-arbetarna hävdar sina lagliga rättigheter i de här protesterna. Politikerna har bestämt att TEKEL-arbetarnas arbetsplats ska läggas ner. Det enda rätta och lagliga är därför att låta arbetarna flytta över till andra statsföretag.