IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Genombrott för sydkoreanskt kvinnofack på statliga golfklubbar

Upplagd på IULs hemsida den 08-Dec-2003

Skicka denna artikel till en vÅ n.



IUL-anslutna Korean Women's Trade Union (KWTU) har vunnit en viktig seger i sin kamp för rättigheterna för de många kvinnor som jobbar på Sydkoreas golfklubbar. I Sydkorea finns cirka 20 000 golfcaddier, de flesta av dem kvinnor. Eftersom deras rättsliga ställning som arbetstagare är oklar i landets lagstiftning har golfklubbarnas ägare utnyttjat denna oklarhet för att slippa erkänna facket och förhandla om kollektivavtal. Caddierna omfattas inte av några arbetsolycksfallsförsäkringar, trots höga olyckstal och skadefrekvenser, och på de flesta golfbanor är det förbjudet för caddier att bära de glasögon som kan skydda mot ögonskador. De saknar också skydd mot oskäliga uppsägningar och sexuella trakasserier.

För två år sedan lovade regeringen att värna golfcaddiernas rättigheter och ändra på regelverket, men ännu har inget hänt. Samtidigt försöker golfbaneägarna krossa de fackföreningar som bildats.

Den 16 oktober lockoutades 110 kvinnliga caddier – medlemmar i den lokala KWTU-klubben – från sina jobb på golfklubben 88 Country Club, tre mil från centrala Söul. De hade slagits för en förlängning av det kollektivavtal de förhandlat fram i juli 2001 efter 18 månaders kamp. Klubbledningen hävdade att den inte var skyldig att förhandla med facket eftersom caddierna inte är arbetstagare enligt definitionen i arbetsrättslagen. Klubbledningen stängde sedan tillfälligt och körde ut alla fackmedlemmar, trots att avtalet fortfarande gällde. Elen till fackkontoret stängdes av och fackets medlemmar vägrades tillträde till anläggningen.

Facket slog tillbaks med en serie demonstrationer utanför klubbens grindar. Från 5 november har fackmedlemmar dessutom demonstrerat utanför det sydkoreanska departementet för patrioter och veteraner, som direkt äger 88 Country Club. De fick internationellt stöd för sin kamp när IUL:s medlemsförbund världen över skickade protestbrev till departementet på uppmaning av IUL.


Fackmedlemmar demonstrerade kontinuerligt utanför departementet för patrioter och veteraner och krävde att den statligt ägda golfklubben skulle upphöra med sina trakasserier av facket och respektera fackliga rättigheter.

Påtryckningarna tvingade klubbledningen till förhandlingsbordet, men den krävde att diskriminerande fackföreningsfientliga klausuler skulle skrivas in i det föreslagna avtalet, till exempel skulle fackanslutna och icke-fackanslutna ha olika arbetsuppgifter. Trots att facket ständigt demonstrerade utanför departementet vägrade regeringen träffa KWTU-klubbordföranden från 88 Country Club för att diskutera situationen. Den 25 november försökte 80 fackmedlemmar som demonstrerade utanför departementet ta sig in i byggnaden för att träffa ministern efter att klubbens direktör promenerat förbi på väg till ett samtal med ministern. De hindrades av kravallpolis, men fackets agerande tvingade till sist regeringen att ingripa och få till stånd en godtagbar lösning.

Den 28 november kontaktade klubbledningen facket med en begäran om att kollektivförhandlingarna skulle återupptas. Fackets medlemmar återvände till klubben, men ledningen skrev inte på förrän efter en sittdemonstration som varade ända till kvällen 30 november.


Efter en sittdemonstration som pågick i tre dygn utanför 88 Country Clubs direktörs kontor gick klubbledningen till sist med på att skriva under avtalet.

Det här är första gången som ett caddiefack i Sydkorea lyckats förlänga ett kollektivavtal. Avtalet garanterar de anställda rätten att få sin fackförening erkänd och att representeras av den. Det innehåller bestämmelser om sexuella trakasserier från golfspelare och ger rätt till den 60 dagars mammaledighet och endagars menstruationsledighet i månaden som den sydkoreanska arbetsrättslagen tillerkänner alla kvinnliga arbetstagare, men som golfcaddier ofta förvägras. Fackföreningen har tackat IUL och IUL:s medlemsförbund för deras solidariska stöd under den svåra kampen.