IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Arbetsgivare vägrar förhandla – stöd hotellfacket i Kambodja!

Upplagd på IULs hemsida den 05-Apr-2004

Skicka denna artikel till en vÅ n.



IUL:s medlemsförbund i Kambodja CTSFW (Cambodian Tourism and Service Workers’ Federation) har bett om internationellt stöd för sin kampanj för att få hotellarbetsgivarna att låta de anställda dela på dricksen, som är en väsentlig del av hotellpersonalens inkomst. Arbetsgivarna har ensidigt tillbakavisat ett utslag i kambodjansk skiljedomstol där de ålagts att rätta sig efter kambodjansk lag och kontinuerligt dela ut 100% av dricksen till de anställda varje månad. I flera fall har kambodjanska hotell samlat in dricksen i över fem år utan att personalen fått del av pengarna. CTSWF uppskattar att hotellägarna är skyldiga sina anställda totalt 3 miljoner USD i outbetald dricks bara för de tre senaste åren. Fackförbundet har gett arbetsgivarna till 2 april på sig för att återuppta dricksutbetalningarna och varslat om strejk den 5 april.

Under 2003 drev CTSWF en kampanj på det femstjärniga Phnom Penh-hotellet Cambodiana Hotel för att den 10-procentiga dricksen ska delas ut i sin helhet till personalen. Hittills har den delats ut som en månatlig ”belöning” utan någon redovisning av det totala dricksbelopp som samlats in. När ledningen vägrade förhandla i god tro konstaterade en kambodjansk skiljedomstol i augusti 2003 att kollektivförhandlingsprocessen brutit samman och ålade hotelledningen att till personalen dela ut 100% av den insamlade dricksen och redovisa den klart och öppet. Ledningen accepterade vid det tillfället skiljedomstolens beslut och började dela ut hela dricksen. Tidigare hade varje anställd fått i genomsnitt 30 till 40 USD i månaden som ett slags ”belöning”. När dricksen delades ut i sin helhet ökade beloppet till 160 USD i november 2003, 120 USD i december och 97 USD i januari 2004.

Men 28 januari 2004 meddelade Cambodiana att man skulle sluta samla in dricks från 1 februari, vilket alltså innebar en väsentlig inkomstsänkning för hotellets anställda.

En liknande skiljedom utfärdades för lyxhotellen Raffles Siem Riep och Raffles Phnom Penh. Efter att facket strejkat när förhandlingarna gått i baklås beordrade skiljedomstolen 27 januari en höjning av minimilönen till 50 USD och utdelning av hela dricksbeloppet på månadsbasis. Insamlingen av dricks upphörde 1 februari 2004. Andra ledande hotell i landet antydde att de avsåg att sluta samla in dricks, och därmed hade facket inget annat alternativ än att varsla om strejk.

När förhandlingar inleddes på branschnivå förklarade arbetsgivarorganisationen 17 februari 2004 att man preliminärt gick med på att återuppta insamlingen av dricks, vilket fick facket att avblåsa sitt strejkvarsel. Den 4 mars – dagen innan ett andra möte planerats för samtal om hur hög dricksen skulle vara och hur den skulle fördelas – bröt arbetsgivarna det tidigare löftet och förklarade att de inte kunde tänka sig att börja samla in dricks igen. CTSWF hade alltså inget annat val än att varsla om strejk 5 april.

Drickskonflikten är viktig för det unga fackförbundet som bildades i september ifjol. Vad det handlar om är arbetsgivarsidans ensidiga beslut att avfärda kollektivförhandlingsprocessen och påtvinga de anställda en enorm lönesänkning. Hotellfacken är några av ett fåtal organisationer i Kambodjas unga arbetarrörelse som lyckats både med att vinna erkännande och sluta kollektivavtal. Hur det går i konflikten har stor betydelse för fackets förmåga att värva nya medlemmar och påverka förhållandena inom den växande kambodjanska turistindustrin.

Agera nu!


Stöd CTSWF och skicka ett protestbrev på engelska till ledningen för de hotell där CTSWF slåss för insamling och rättvis fördelning av dricksen. Det rör sig om följande hotell:

Hotel Cambodiana Phnom Penh
InterContinental Hotel Phnom Penh
Raffles Le Royal Phnom Penh
Raffles Grand Hotel d’Angkor Siem Riep
Sunway Phnom Penh
Sofitel Siem Riep
Juliana Hotel Phnom Penh
Holiday Villa Phnom Penh

I protestbrevet uttrycks stöd för facket och ställs krav på att ledningen ska rätta sig efter kambodjansk lag, respektera skiljedomstolens beslut om dricksinsamling och en utdelning av dricksen som är fullständig, rättvis och öppen, samt börja förhandla med CTSWF i god tro. Klicka här för att skicka ett protestbrev! Kopior av era protestbrev skickas automatiskt till IUL:s general- och regionsekretariat samt till vårt medlemsförbund i Kambodja.