IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Hundratals fängslade när iranska myndigheter angriper Teherans bussanställda

Upplagd på IULs hemsida den 07-Feb-2006

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Hundratals bussförare och annan busspersonal i Teheran är fortfarande frihetsberövade efter de iranska myndigheternas brutala tillslag mot en strejk som utlysts till den 28 januari. Förarna hade utlyst strejken för att protestera mot arresteringen av fackordföranden Mansour Ossanlu och kräva erkännande för deras fackförening, Sherkat-e Vahed.

Ossanlu arresterades i hemmet den 22 december, utan åtalspunkter eller tillgång till advokat. Den 24 januari manade fackföreningen till strejk den 28 januari för att sätta tyngd bakom sina krav. Den 26 januari arresterade säkerhetsagenter sex av fackföreningens styrelsemedlemmar. Kvällen innan strejken genomförde myndigheterna massarresteringar av fackföreningens ledare och medlemmar, i vissa fall när de gick av sina skift. Andra av fackets medlemmar arresterades i sina hem, där till och med hustrur och en del barn dessutom arresterades eller misshandlades.

Flera hundra anställda arresterades sedan på själva strejkdagen, den 28 januari, och fördes till det ökända Evin-fängelset. Enligt Amnesty International utsattes de bussanställda för upprepad misshandel och hot för att de skulle återgå till arbetet och underteckna en skrivelse där de fördömde facket och strejken. Hittills har endast ett femtiotal av dem undertecknat skrivelsen och släppts. Paramilitära s k Basijvolontärer som kallats in som strejkbrytare uppges ha deltagit i misshandeln. Runt 500 bussanställda är fortfarande frihetsberövade utan möjlighet att träffa advokat eller familj.

Klicka här för att skicka ett protestbrev till Irans regering och kräva ett omedelbart frisläppande av de fängslade strejkdeltagarna och fackledarna.