IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Restaurangställda i Israel strejkar för fackliga rättigheter på Coffee Bean

Upplagd på IULs hemsida den 30-Jan-2008

Skicka denna artikel till en vÅ n.

photo



SENASTE NYTT! – KAMPANJEN INSTÄLLD EFTERSOM COFFEE BEAN GÅR MED PÅ FÖRHANDLINGAR

Företagsledningen ger efter för nationella och internationella påtryckningar och går med på att förhandla med facket. De israeliska förbunden har därför ställt in kampanjen i avvaktan på ett förhandlingsresultat och tackar alla som ställt sig bakom kampen för fackliga rättigheter på Coffee Bean genom att svara på vårt upprop. IUL håller er underrättade om den fortsatta utvecklingen.

Israeliska landsorganisationen Histadrut ställer sig helhjärtat bakom personalen på internationella kafferosteri- och restaurangkedjan Coffee Beans kafé på Ibn Gvirol-gatan i Tel Aviv, där de anställda strejkar mot en fackföreningsfientlig ledning sedan 22 januari. Coffee Bean – som ursprungligen var en rent amerikansk rosteri- och kaféfranchisekedja – driver idag mer än 500 kaféer (270 direktägda) i 15 länder, i USA, Mellanöstern, Asien och Australien. Ingen av de 14 anläggningarna i Israel är idag fackligt organiserad.

Kampen för fackliga rättigheter på restaurangen började i januari i fjol när personalen ville ha bättre villkor. I juli 2007 sparkades en anställd som aktivt försökt bilda en arbetarkommitté. Histadrut lyckades få uppsägningen ogiltigförklarad i flera rättsinstanser, men företagsledningen vägrade förhandla om kollektivavtal och började trakassera anställda som stödde de fackliga organiseringsförsöken. Personalen svarade med en strejk den 22 januari 22 och backades upp av Histadrut och aktivister från samhälls- och ungdomsrörelser, som demonstrerade utanför restaurangen och nu utför protestaktioner även utanför andra Coffee Bean-kaféer.

De anställda på Coffee Bean slår tillbaks mot ledningens trakasserier och mötte den senaste tidens angrepp med att mangrant gå med i det lokala facket. För den israeliska arbetarrörelsen är organiseringen av Coffee Bean ett potentiellt genombrott i uppbyggnaden av en facklig närvaro inom kedjan och inom sektorn generellt. Stöd deras kamp genom att skicka ett protestbrev till den lokala franchisetagaren och Coffee Beans internationella huvudkontor och låt dem veta att ni är för fackliga rättigheter och stödjer kampen mot fackföreningsfientliga företag. Kopior av eventuella protestbrev skickas automatiskt till Histadrut IUL. Klicka här för att skicka ett protestbrev.