IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Global aktionsdag 6 mars: frige fängslade iranska fackmedlemmar!

Upplagd på IULs hemsida den 22-Feb-2008

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Fackföreningar internationellt manar till en global aktionsdag den 6 mars för att uppmärksamma situationen för fängslade arbetarledare i Iran och kräva att de friges. Kampanjen gäller särskilt Mansour Osanloo och Mahmoud Salehi, ledare för Teherans bussfack respektive bagerifacket i Saqez. Båda är fria fackföreningar, utan samröre med regeringen och dess islamiska arbetsråd. Bägge männen har fängslats flera gånger för sin kamp för arbetstagarnas rättigheter och behöver omedelbart få läkarvård.

Det här är inga isolerade fall – elva arbetare i staden Sanandaj dömdes nyligen till offentligt spöstraff (tio piskrapp) och böter för att de försökt medverka i förstamajdemonstrationerna i fjol. Ett dussintal lärare dömdes för ett tag sedan till tre månaders fängelse. Fängelser och häkten är fulla.

Den 6 mars uppmärksammar vi kravet på frisläppande av fängslade arbetsrättskämpar och respekt för iranska arbetstagares grundläggande rättigheter. IUL uppmanar alla medlemsförbund, centralorganisationer och demokrativänner i hela världen att delta. Tillsammans är vi starka!

På internationella transportarbetarfederationen ITF:s hemsida finns kampanjmaterial (på engelska, franska och spanska), aktuell information och en länk till LabourStarts webbupprop till stöd för kampanjen.