IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Namnlös fabrik bakom globala varumärket Lipton

Upplagd på IULs hemsida den 25-May-2009

Skicka denna artikel till en vÅ n.

photo

”Lipton förgyller” – fast Unilevers Liptonfabrik i Karachi har varken namn eller logga … och inga fast anställda

Lipton – som ju är ett av Unilevers främsta ”miljarddollarmärken” – marknadsförs offensivt i reklamkampanjer för flera miljoner världen över. Konsumenterna känner till Lipton. Gör de det inte så betalar Unilever miljonbelopp för att se till att de gör det.

I skarp kontrast till reklamkampanjerna för global uppmärksamhet åt namnet och varumärket Lipton Karachi är fabriken som producerar Liptons te i Pakistan namnlös. Det finns ingen namnskylt vid fabriksgrindarna. Inga reklamskyltar eller loggor. Det finns inget som tyder på minsta anknytning till Unilever eller dess varumärke Lipton. Fast det är väl just det som är meningen. Unilever Pakistan kan ju hävda att de inte har något att göra med de mellan 400 och 600 arbetare som jobbar på fabriken och gör te åt varumärkena Lipton och Brooke Bond. Inte ens den namnlösa fabriken är deras arbetsgivare. Alla arbetarna hyrs in från bemanningsföretag. Ingen av dem har en direkt, fast anställning.

Trots att fabriken i trakten är känd som ”Daud Pracha Godown” (i princip ett lager) så är den i själva verket en stor produktionsanläggning. Efter nedläggningen av Unilevers Liptonfabrik i Karachi i augusti 2008, och und den politiskt motiverade ”produktionsnedgången” på Unilever Lipton i Khanewal som syftade till att försvaga kampanjen för anständigt arbete , så är den namnlösa fabriken nu den främsta tillverkaren av Liptons och Brooke Bonds teer i Pakistan.

När Unilever la ner Liptonfabriken i Karachi förra året och 122 fast anställda fick gå flyttades maskinparken till den namnlösa fabriken för att den skulle producera mer Lipton och Brooke Bond. Fast det verkar inte bara ha varit maskinerna som flyttades dit. Också chefen för Unilever Pakistan förflyttades från Liptonfabriken till den namnlösa fabriken. Enligt lokala källor leder den förre chefen för Unilever Pakistan ett företag som heter ”Trust Professional” som tillverkar Liptons te åt Unilever Pakistan.

Fast namnet ”Trust Professional” står ju inte på den namnlösa fabriken. Men kopplingen till Unilever Pakistan är kristallklar. I ett färskt angrepp på de hundratals arbetare som slåss för rätten till fast anställning på Liptonfabriken i Khanewal använder Unilever Pakistans direktörer den namnlösa fabriken för att sprida ännu mer skräck och osäkerhet. För några dagar sedan började lastbilar flytta Liptons och Brooke Bonds förpackningsmaterial från Unileverfabriken i Khanewal till den namnlösa fabriken i Karachi. Maskiner som inte varit i drift på fyra år putsas nu upp och ska enligt de berörda direktörerna tas i bruk ”i en produktionsstart på annan ort”. Istället för att följa Pakistansk lag och internationella konventioner och riktlinjer kastar sig Unilever Pakistan alltså över den namnlösa fabriken i ett hänsynslöst försök att smita från sitt arbetsgivaransvar och slå ett slag för ett ännu extremare utnyttjande av engångsjobb. Fast det är kanske inte så klokt eftersom det kan skada Liptons varumärke globalt och permanent. Och den skadan kan ingen reklamkampanj i världen reparera.