IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Sluta trakassera och börja förhandla! Malaysias livsmedelsfack kritiserar Nestlé Indonesien

Upplagd på IULs hemsida den 24-Jun-2009

Skicka denna artikel till en vÅ n.

photo



Klicka här för att skicka ett protestbrev till Nestlé!

När tio fackfunktionärer från IUL:s malaysiska medlemsförbund FIEU (Food Industry Employees Union) nyligen åkte på solidaritetsbesök till Indonesien stod det återigen klart att Nestlé Indonesiens direktörer vägrar respektera de fackliga rättigheterna på Nescaféfabriken i Panjang.

I två år har det indonesiska Nestléfacket i Panjang SBNIP kämpat för rätten att löneförhandla och få in löneskalan i kollektivavtalet. Men Nestlé Indonesiens direktörer struntar blankt i de fackliga rättigheter som garanteras i ILO-konventionen om kollektiva förhandlingar, ILO:s trepartsdeklaration om principer för multinationella företag och socialpolitik samt OECD:s riktlinjer för multinationella företag. Istället svarar de med trakasserier mot fackets medlemmar och deras familjer i ett försök att tvinga dem att avstå från sina rättigheter.

Nestlédirektörernas vägran att respektera rätten att löneförhandla kom som en chock för FIEU som själva förhandlar med Nestlé Malaysia å sina 2 200 medlemmars vägnar på sex Nestléfabriker och ett lager. Förutom löneförhandlingar omfattar kollektivavtalet med Nestlé Malaysia detaljerade lönetabeller – vilket är exakt vad det indonesiska facket kämpat för i två år. Nestlé Indonesiens direktörer hävdar istället att lönetabellerna är en ”företagshemlighet”, trots att det uppenbarligen inte är på det viset i Nestlés verksamheter i andra länder, till exempel Malaysia.

På en presskonferens i Panjang den 22 juni gjorde FIEU:s biträdande sekreterare (som också arbetar på Nestlé Malaysia) följande uttalande:

– Det kom som en chock att Nestlé Indonesiens företagsledning tycker att de anställda varken har rätt att förhandla om sina löner, informeras om löneskalan eller få lönerna reglerade i kollektivavtalet. Nestlé Indonesiens arbetare ska ha samma rätt till löneförhandlingar som Nestlé Malaysias arbetare.

FIEU:s ordförande Muhammad Zelan bin Harun påpekade att det förekommer både internationell benchmarking och internationell ”bästa praxis” på Nestlés Panjangfabrik, som exporterar 75 % av sitt Nescafé till utlandet, bland annat till Japan. Trots det vägrar alltså Nestlé Indonesiens direktörer att tillämpa bästa internationella praxis när det gäller fackliga rättigheter, till exempel rätten att förhandla om löner. Nestlé Indonesiens ledning skulle enkelt kunna lösa konflikten genom att införa samma ”bästa praxis” som redan existerar högst påtagligt i kollektivavtalet som FIEU har undertecknat med Nestlé Malaysia.


FIEU:s ordförande Muhammad Zelan bin Harun håller upp kollektivavtalet med Nestlé Malaysia och visar sidorna lönetabeller

Besöket kulminerade i ett protestmöte utanför Nestléfabriken i Panjang.




Sluta trakassera och börja förhandla! - KLICKA HÄR OCH SKICKA ETT PROTESTBREV TILL NESTLÉ!

Säg åt koncernledningen att sluta trakassera facket och dess medlemmar och börja förhandla!

Situationen på Nestléfabriken i Panjang är inte unik. För ett växande antal Nestléanställda världen över är det adjöss till fackliga rättigheter på arbetsplatsen. Läs mer om Nestlé och rättighetskampen här: www.nespressure.org.