IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Illegalt outsourcade och sparkade för sina rättvisekrav! – Stöd hotellfacket på Marriotts Renaissance Seoul

Upplagd på IULs hemsida den 09-Oct-2006

Skicka denna artikel till en vÅ n.

photo



En beslutsam grupp hotellarbetare i Sydkorea – 13 kvinnor och två män – för en viktig kamp mot outsourcing. Sedan 1 januari i år har medlemmar i fackföreningen Renaissance Labour Union – som tillhör IUL-anslutna Korean Federation of Service Workers' Unions (KFSU) – dagligen demonstrerat utanför Renaissance Hotel i Söul för att stötta sitt krav på att återfå jobben som direktanställda på hotellet. Arbetarna – som till största delen arbetat på Renaissance Hotel som städare sedan anläggningen öppnade 1988 – flyttades över till ett fingerat "oberoende" serviceföretag för fem år sedan i en åtgärd som regeringen bedömt som olaglig men hittills underlåtit att göra något åt.

2001 tvingades drygt etthundra hotellstädare säga upp sig. Utan deras medgivande betalades avgångsvederlaget in på deras bankkonton. Hotelledningen försäkrade att de skulle fortsätta jobba som anställda i ett bemanningsföretag – det nybildade "Renaissance Service Team" – med samma anställningsvillkor som de haft som direktanställda på hotellet. Det var bara det att de fick 60% sämre lön för att göra samma jobb som förut åt bemanningsföretaget..

Arbetarna bildade en fackförening och strejkade kortvarigt i september 2002, varefter de stämde hotelledningen. I maj 2004 gjorde arbetsmarknadsdepartementet en utredning där det fastslogs att underleverantörsförhållandet stred mot lagen och hotellet beordrades direktanställa personalen. Arbetsgivaren gjorde inget åt saken och i november 2004 stämde fackföreningen å 15 arbetares vägnar hotellet för att det låg efter med löneutbetalningarna – nämligen mellanskillnaden mellan de direktanställdas löner och lönerna som serviceföretaget betalade. Som hämnd sa bemanningsföretaget upp dem från 31 december 2005. Med början dagen därefter har nu fackmedlemmar strejkat dagligen hela året.

Trots att hotellet varit föremål för en rättsprocess sedan oktober 2005 för att det inte rättat till den inhyrda personalens lagstridiga anställningsförhållanden har åklagaren inte vidtagit några åtgärder. När arbetarna sparkades den 31 december i fjol slutade hotellet använda "Renaissance Service Team" och la istället ut städningen på två nya bemanningsföretag, DOING och SNS.

Fackföreningen har därför två huvudsakliga krav: jobben tillbaks åt den olagligt outsourcade personalen som direktanställda på hotellet, och åtal mot hotelledningen för lagbrott och för att den struntat i arbetsmarknadsdepartementets beslut att manövern med bemanningsföretaget var olaglig.

Fackföreningen för en hård kamp mot två viktiga tendenser. Den första som är vanlig i hotell- och restaurangbranschen rör den växande klyftan mellan ägande och kontroll, något som har berett vägen för den andra, nämligen outsourcing, och påskyndat urholkningen av hotellpersonalens anställningsvillkor. Hotell Renaissance Seoul drivs av Marriott International på ett långfristigt förvaltningsavtal. Marriotts sista aktier i hotellet köptes i maj 2006 av Korean Sambu Construction Co Ltd, moderföretaget till Namwoo Tourism Co, Ltd, som är hotellets formella ägare. Marriott Internationals mål är enligt företagets hemsida att "skapa väsentliga värden genom att aggressivt bygga sina varumärken." Aggressiv outsourcing är en hörnsten i företagsstrategin.

Men outsourcing och försämrad anställningstrygghet är universella tendenser som ställer till problem för fackmedlemmar i varje sektor och i hela världen. Renaissance Labour Union kämpar för outsourcade arbetstagare i alla länder, men deras kamp är särskilt viktig i Sydkorea där varenda regering de senaste åren har försökt driva igenom lagändringar som skulle möjliggöra en ännu större användning av tillfällig arbetskraft i ett land där 60% av arbetstagarna redan är tillfälliganställd.

Stöd denna viktiga fackliga kamp genom att skicka protestbrev till hotelledningen och behöriga myndigheter och kräv att den outsourcade personalen får tillbaks sina jobb som direktanställda på hotellet och hotelledningen åtalas för sina lagbrott. Kopior av era brev vidarebefordras automatiskt till fackföreningen och IUL:s sekretariat.

Klicka här för att skicka ett protestbrev.

Vi tackar på förhand för ert solidariska stöd.