IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Stöd de colombianska sockerarbetarnas strejk!

Upplagd på IULs hemsida den 10-Oct-2008

Skicka denna artikel till en vÅ n.

photo



Runt 18 000 colombianska sockerarbetare i Cauca-regionen – medlemmar i sockerrörskärarnas förbund, SINALCORTEROS, strejkar sedan 15 september. IUL vädjar om internationellt stöd för deras kamp.

Medan sockerproduktionen för etanoltillverkning slår alla tidigare rekord och sockerbruksägarna gör enorma vinster – inte minst på grund av skattelättnader – försämras rörskärarnas villkor ständigt. Sockerarbetarna i Valle del Cauca får skamligt låga löner trots att de arbetar minst 14 timmar om dagen, sju dagar i veckan. Arbetet är slitsamt, skador och yrkessjukdomar är vanliga och arbets- och boendemiljön och dricksvattnet är förgiftade av bekämpningsmedel.

Rörskärarna är anställda via de bluffkooperativ som Colombias regering främjar för att befria de faktiska arbetsgivarna från allt ansvar för kollektivavtalsförhandlingar och sjukvårds- och pensionsförmåner som arbetarna istället får betala ur egen ficka. De så kallade kooperativen förser bruken och etanolfabrikerna (samtliga belägna i frihandelszoner där företagen beviljas stora skattelättnader) med en outsinlig ström av kontraktsanställd arbetskraft.

Den 14 juli överlämnade fackförbundet en lista med krav till bruks- och fabriksägarnas förening ASOCAÑA, till exempel anständig lön, kortare arbetsdag, bättre skolor och hälsosammare boendemiljö, fackligt erkännande och ett kollektivavtal samt att bluffkooperativen ersätts av formella anställningskontrakt.

Arbetsgivarna struntade i kravlistan i två månader och facket gick i strejk den 15 september. Myndigheter och arbetsgivare svarade med våldsamma polisinsatser för att slänga ut de strejkande arbetarna från bruken.

De strejkande arbetarna och deras fack har fått starkt stöd och mängder av solidaritetsbrev från IUL-förbund i regionen och den globala sockersektorn. Med hjälp av IUL:s latinamerikanska regionsekretariats hemsida kan även du stödja dem genom att skicka ett protestbrev till Colombias regering och arbetsgivarnas organisation ASOCAÑA. I protestbrevet uppmanas regeringen att omedelbart ingripa och få arbetsgivarna att sätta sig vid förhandlingsbordet för att diskutera fackets kravlista från den 14 juli.