Published: 14/09/2020
Svenska

Trots massivt förtryck deltar fortfarande tusentals människor i massprotester och arbetare fortsätter med sina arbetsplatsaktioner mot det riggade omvalet av Aleksandr Lukasjenko.

Minst fyra människor har dödats och hundratals skadats under protesterna. Ledare för oppositionen har kidnappats och fängslats. Ledare för fria fack kallas till möten med regeringens byrå för bekämpning av organiserad brottslighet (!) och hotas med åtal om arbetarna fortsätter med sina protester, maskningsaktioner och andra stridsåtgärder till stöd för demokratirörelsen. Liza Merliak – internationellt ansvarig i IUL-anslutna fria facket BITU – greps förra veckan men släpptes senare.

Den 10 september ställde sig styrelsen för IUL:s europeiska regionorganisation IUL-EFFAT bakom kampen för demokrati och arbetstagarnas rättigheter i Belarus och uppmanade EU och medlemsstaterna att med alla tillgängliga medel förmå myndigheterna i Belarus att släppa samtliga politiska fångar och upphöra med våldet mot medborgarna.


IUL har tillsammans med LabourStart, andra internationella fack och fria fack i Belarus gått ut med ett upprop för att stoppa våldet och försvara demokratin och de mänskliga rättigheterna. KLICKA HÄR för att stödja kampanjen.