Published: 22/01/2010
Svenska

Reza Rakhshan, kommunikationsansvarig på det fria sockerarbetarfacket på Haft Tapeh i södra Iran, arresterades av säkerhetspolis på arbetsplatsen den 4 januari och släpptes inte från fängelset i Shush förrän den 20 januari, åtalad för att ha ”äventyrat rikets säkerhet” genom att vara aktiv i facket.

När Rakhshan arresterades väntade han fortfarande på slutdom i ett liknande mål från i fjol där fem andra fackledare fick fängelsestraff. Liksom fackföreningens ordförande Ali Nejati riskerar Rakhshan nu i och med det nya åtalet långvariga på varandra följande fängelsestraff på sammanlagt flera år. Rakhshan är 39 år, är gift och har ett barn. Han har jobbat på Haft Tapeh i fem år.

Gripandet av Rakhshan visar att regimen har bestämt sig för att krossa facket på Haft Tapeh, vars blotta existens är ett hot mot diktaturens Iran. Fackligt aktiva transportarbetare och lärare som dömts till fängelsestraff har utsatts för långvarig fysisk och psykisk misshandel, och inget talar för att de sex från Haft Tapeh skulle behandlas bättre i fängelset. IUL vädjar nu till alla som slåss för demokrati och fackliga rättigheter att skynda till deras försvar.

Agera nu! – KLICKA HÄR och skicka ett protestbrev till Irans regering och domstolsväsende och kräv att de omedelbart och villkorslöst lägger ner åtalet mot Reza Rakhshan och river upp domarna mot de fem i fackledningen på Haft Tapeh som redan sitter i fängelse. Observera att en hel del e-brev förmodligen skickas tillbaks till avsändaren – men det spelar ingen roll! Överbelastade e-postsystemen är inget ovanligt i Iran och myndigheterna stänger ibland av sin e-post för att tysta opinionen – men de flesta protestbreven kommer att nå fram och visa de avsedda adressaterna att de trakasserade fackligt aktiva stöds av en internationell opinion.

Du kan även skicka protestbrev till Irans ambassad eller beskickning i ditt land – eller besök den personligen! En komplett lista över ambassader och konsulat finns HÄR och det är oftast lätt att hitta e-postadresser genom att söka på Internet efter beskickningen i ditt land.