IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Nytt avtal på LSG Sky Chefs i Sverige – seger för HRF och cateringanställda

Upplagd på IULs hemsida den 07-Sep-2004

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Efter tre dagars förhandlingar som framtvingats av Medlingsinstitutet undertecknade Hotell och Restaurang Facket (HRF) och LSG Sky Chefs ett nytt kollektivavtal sent på eftermiddagen fredag 3 september. Därmed avvärjdes den strejk HRF utlyst till 6 september.

Avtalet ger en löneökning på 1.500 kronor över en treårsperiod. Det är vad HRF krävt sedan förhandlingarna inleddes i maj.

De cateringanställda tillhör de verkligt lågavlönade jämfört med andra yrken och branscher. HRF hade bestämt sig för att förbättra situationen och uppnå samma löneökningar åt sina medlemmar inom flygcatering som inom andra branscher.

Förutom löneökningen ska enligt avtalet en partsgemensam arbetsgrupp – bestående av fackombud, företagsrepresentanter och en neutral tredje part – inrättas för att utveckla och förbättra det lokala arbetet. HRF anser att detta är ett viktigt steg på vägen mot att komma åt de bakomliggande orsakerna till de många irritationsmoment – både stora och små – som kommit upp till ytan i år och vållat allmänt missnöje bland de anställda. Mer information finns i HRF:s pressmeddelande.

Den utlysta strejken skulle ha startat måndagen 6 september vid lunch och berört runt 400 HRF-medlemmar som arbetar med produktion/förberedelse, tillagning, paketering samt leverans av mat, dryck och övriga tjänster på Arlanda, Landvetter och Sturup.

IUL, Internationella transportarbetarfederationen (ITF) och deras europeiska regionorganisationer EFFAT och ETF informerade europeiska fackförbund om tvisten och varnade för att anställda eventuellt kunde komma att beordras leverera och lasta måltider för returflygningar från Sverige. Förfaringssättet kallas backcatering och kan allvarligt försvaga en strejk.

Yttranden av solidaritet och stöd har strömmat in från fackförbund i Norge, Danmark, Spanien och Belgien. I Sverige har dessutom Transportarbetareförbundet och Tjänstemannaförbundet HTF ställt sig bakom HRF.

Solidariteten inom LSG Sky Chefs
I januari 2002 lyckade fackföreningar i Norge, Danmark och Sverige hindra LSG från att tillämpa backcatering på flygningar till Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris under en strejk och lockout av LSG Sky Chefs-anställda där. I oktober 2002 samordnade IUL och ITF en solidaritetskampanj bland fackföreningar som organiserar LSG Sky Chefs-anställda på europeiska flygplatser till stöd för amerikanska hotell- och restaurangfacket HERE (numera UNITE HERE) och deras kamp för ett nytt avtal.

För tillfället ligger ett strejkvarsel mot LSG Sky Chefs på flygplatsen i Mallorca (Spanien), där företaget vägrat förhandla om en förlängning av det avtal som löpte ut 28 februari 2004.