Published: 16/08/2010

Redan två veckor efter den fackliga triumfen på Coca-Cola-fabriken i Multan var det dags för arbetarna på Coca-Cola-fabriken i Faisalabad att fira den officiella registreringen av sin fackförening.

Fackföreningen bildades i början av juni med draghjälp från IUL-anslutna FFBTW (National Federation of Food, Beverage & Tobacco Workers). Detta är ännu ett i raden av fackliga genombrott för Cola-arbetarna i Pakistan.

När arbetarna på Faisalabad-fabriken försökte organisera sig fackligt 2002 utsattes de för trakasserier och la ner fackföreningen. Åtta år senare slog arbetarna på tappningsanläggningen tillbaks och bildade en demokratisk fackförening med hjälp av Cola-facket i Karachi och det nybildade facket i Gujranwala.

Idag ingår fem Coca-Cola-fack i IUL-anslutna FFBTW: Coca-Cola Beverages Staff and Workers’ Union, Karachi; Coca Cola Beverages Employees’ Union, Rahim Yar Khan; People’s Employees’ Union Coca-Cola Beverages Pakistan (CCBPL) Ltd. Multan; CCBPL Gujranwala Workers’ Union och Coca-Cola Beverages Employees Union, Faisalabad.