Published: 27/01/2010
Svenska

De TEKEL-anställdas massprotester mot regeringens plötsliga och godtyckliga beslut att lägga ner deras arbetsplatser fortsätter nu på sin sjunde vecka, trots kyla och regn och hot om våldsamma polisinsatser.

Efter en tredagars sittstrejk inledde ett hundratal demonstranter en hungerstrejk tisdagen den 19 januari. De tänker inte avbryta hungerstrejken förrän regeringen gått med på deras krav. De vill att regeringen ger dem ersättningsjobb med samma förmåner som tidigare – vilket de har rätt till enligt lagen – istället för de tidsbegränsade anställningar med sämre lön som de erbjudits.

Sittstrejken ledde till att 1 500 av demonstranterna blev sjuka och 45 var tvungna att söka sjukhusvård. Turkiska läkarförbundet ger sitt fulla stöd till TEKEL-anställda som tvingas söka akut vård på grund av matbrist och väderlek. Det är oklart hur länge protestdemonstrationerna kan fortsätta och vårdpersonal fick kämpa hårt för att hålla demonstranterna vid god hälsa redan innan hungerstrejken började.

Demonstranterna och deras fackförening, IUL-anslutna TEKGIDA-IS, uppmanar nu till generalstrejk. De har starkt stöd bland andra fackförbund och hos allmänheten som anser att demonstrationerna är avgörande i kampen för arbetstagarnas och fackets rättigheter i Turkiet.

Agera nu! KLICKA HÄR OCH SKICKA ETT PROTESTBREV TILL TURKIETS REGERING!

De TEKEL-anställda tänker kämpa till dess att regeringen ger efter för deras krav. Och de behöver ditt stöd genast!